Ga je scheiden? Maar zit je niet te wachten op een langdurig proces waar zowel jij, als je partner én jullie kinderen onder lijden? Denk dan eens aan mediation. Bij mediation maak je onder begeleiding van een mediator samen met je partner afspraken over de toekomst die voor jullie allebei goed voelen. En redelijk zijn. Want een mediator kiest geen partij. Zie het als een scheidsrechter die ervoor zorgt dat een proces soepel en eerlijk verloopt.

Stap 1 het gratis kennismakingsgesprek

Als je bij je echtscheiding voor mediation kiest, heb je meerdere gesprekken met een mediator. Maar hoeveel gesprekken heb je nodig, past mediation bij jouw situatie en wat kost het eigenlijk? Dat ontdek je in het gratis intakegesprek. Zo’n gesprek duurt ongeveer een half uurtje. En, ook prettig, zo kun je meteen bekijken of er een klik is tussen jou en je mediator.

Stap 2 het eerste gesprek: jouw verhaal

Voelt het goed en kies je voor mediation? Dan volgt nu het eerste gesprek. Dit gesprek begint met een korte uitleg over wat mediation precies inhoudt. Ook tekenen jullie allebei de mediationovereenkomst. Vervolgens bespreken we samen de redenen dat jullie gaan scheiden. Dit is het moment dat je jouw kant van het verhaal mag vertellen. Ook als je speciale wensen en behoeften hebt, kun je dat nu aangeven. Daarnaast krijg je een formulier mee waarop allerlei vragen staan over jullie personalia, inkomsten, pensioenen, bezittingen en schulden.

Stap 3 het tweede gesprek: de kinderen

Heb je geen kinderen? Dan mag je meteen door naar stap 5! Heb je wel (minderjarige) kinderen, dan krijg je voorafgaand aan het tweede gesprek via de mail het ‘Werkblad ouderschapsplan’. Hierin kunnen jullie je wensen met betrekking tot de kinderen aangeven. De uitkomst hiervan bespreken we samen tijdens het tweede mediationgesprek.

Stap 4 het derde gesprek: het ouderschapsplan

Voor we starten met het derde gesprek krijg je een bespreekexemplaar van het ouderschapsplan. Hierin zijn jullie wensen over de kinderen vastgelegd. Het ouderschapsplan kan dan nog worden aangepast. Het is pas definitief wanneer jullie het beiden volledig eens zijn over de inhoud. Voordat het derde mediationgesprek plaatsvindt, krijgen jullie de alimentatieberekeningen toegestuurd. Ook dit bespreken we tijdens het derde mediationgesprek.

Stap 5 het vierde gesprek: vermogensverdeling

Als je samenleeft, bouw je samen vermogen op. Of schulden. In het vierde gesprek bekijken we de verdeling van jullie gemeenschappelijke vermogen. Zijn er bezittingen? Hoe kunnen we die het best verdelen? En wat moet er gebeuren met eventuele schulden? In dit gesprek komen we tot passende oplossingen.

Stap 6 het vijfde gesprek: het echtscheidingsconvenant, samen zetten we de puntjes op de i

Voorafgaand aan het vijfde mediationgesprek krijg je via de mail een bespreekexemplaar van het echtscheidingsconvenant toegestuurd. Hierin staan alle afspraken die jullie samen hebben vastgelegd, behalve de afspraken over de minderjarige kinderen. In het convenant staan bijvoorbeeld afspraken over partneralimentatie, de woning, verdeling van de inboedel, verdeling van de overige bezittingen en schulden en opgebouwde pensioenen. In het vijfde gesprek zetten we de puntjes op de i. Zijn jullie het eens over het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant? Dan is dit het moment dat je de stukken tekent.

Stap 7 het verzoek tot echtscheiding aan de rechtbank

Nadat je de stukken hebt getekend, dienen we een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Hiervoor heb je een advocaat nodig. En aangezien ik ook advocaat ben, kan dat allemaal in één moeite door. Dat scheelt tijd én geld. Wel zo makkelijk!

Stap 8 de uitspraak van de rechter

Mensen vragen me weleens: ‘Hoe lang duurt dat nou, zo’n uitspraak van de rechtbank?’ Dat wisselt. De ene keer is het twee weken, de andere keer zes. Zodra de beschikking van de rechter binnen is, is je scheiding nog niet rond. Die moet namelijk eerst nog worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand in de gemeente waarin je getrouwd bent.

Stap 9 de akte van berusting: je echtscheiding is bijna rond

Om de inschrijving in de burgerlijke stand te regelen, krijg je een akte van berusting. Wanneer je deze akte hebt ondertekend, stuur ik deze samen met een exemplaar van de echtscheidingsbeschikking naar de gemeente waarin je bent getrouwd. Meestal ontvang ik dan binnen één week bericht van de gemeente dat de echtscheiding is ingeschreven. Het moment van inschrijving in de burgerlijke stand is het moment van echtscheiding.

Nog even dit

Nu weet je hoe ongeveer een mediationtraject verloopt. Ik zeg met opzet ongeveer, want elke echtscheiding is anders. Zo kan bijvoorbeeld de volgorde van de onderwerpen, afhankelijk van jullie wensen, variëren. Ook kan het zijn dat verschillende onderdelen tijdens één bespreking al worden afgewikkeld of dat er in plaats van één bespreking meerdere besprekingen nodig zijn om een bepaald onderwerp af te ronden. Een mediationgesprek duurt zo’n anderhalf uur.

En zo lang duurt een mediationtraject in totaal

Het is een beetje een open deur, maar ook dit hangt af van hoe ingewikkeld jouw situatie is. Misschien ben je met drie gesprekken rond, maar het kan ook zijn dat je zes gesprekken nodig hebt.  De tijd tussen de afzonderlijke gesprekken bepaal je zelf. De één vindt het prettig om niet langer dan een week tussen de gesprekken te laten, terwijl de ander een periode van drie weken tussen de gesprekken nodig heeft om alles te laten bezinken. De duur van een mediationtraject varieert dan ook tussen de vijf en de twaalf weken.

Wil jij weten of mediation past in jouw situatie? Leg je vragen voor aan Huib in een gratis kennismakingsgesprek.

Deel dit blog via: