Het hoge woord is eruit: je gaat scheiden. Na jaren ruzies en water bij de wijn doen is de koek op. Maar wat nu? Je vraagt je af of je kunt rondkomen na de scheiding? Waar moet je wonen? Eén van de grootste problemen waar je mee wordt geconfronteerd is huisvesting. Bereid je, voordat je de scheiding regelt, goed voor.
Denk na over je woonmogelijkheden
Naast dat het best een verwarrende tijd is, moet je ook keuzes maken. Blijft één van jullie in de woning wonen of zetten jullie het huis te koop. Hoe zit het eigenlijk met het woningaanbod in de plaats waar je graag wilt wonen. Allemaal dingen die je die je óók moet uitzoeken.
Dit zijn de 3 meest voorkomende mogelijkheden:
1. Jullie hebben samen een koopwoning en je koopt je ex uit
In dat geval wil je weten wat de woning waard is. Laat de woning daarom taxeren. De waarde van de woning min het openstaande hypotheekbedrag is de overwaarde. Wanneer jullie ieder voor de helft eigenaar zijn, heeft je ex recht op de helft van de overwaarde. Om de woning geheel in jouw bezit te krijgen moet je dus het bestaande hypotheekbedrag en de helft van de overwaarde financieren. Informeer bij een bank of tussenpersoon wat je mogelijkheden zijn.
2. Je huurt een andere woning
Maak je kans op een sociale huurwoning? Misschien kom je in aanmerking voor huursubsidie. Kijk op de site van de Belastingdienst of je hier recht op hebt. Ben je aangewezen op de particuliere verhuur? Welke huur is voor jou betaalbaar? Heb je voldoende startkapitaal voor de inrichting van je nieuwe woning?
3. Je koopt een andere woning
Jullie verkopen het huis of je ex koopt jou uit. Hoeveel overwaarde uit de gezamenlijke woning krijg je mee? Heb je hiermee voldoende startkapitaal voor de aankoop en/of inrichting van je nieuwe woning? Informeer bij een bank of tussenpersoon. Zoek uit hoeveel je kunt lenen en hoeveel je per maand kwijt bent? Wat is er in jouw prijsklasse verkrijgbaar? Is dit ook in de door jou gewenste plaats of wijk?
Zoek uit wat je maandelijkse lasten zijn
Maak daarbij ook een inschatting van je toekomstige woonlasten. Is jouw inkomen voldoende om rond te komen? Misschien kom je net te kort en heb je behoefte aan partneralimentatie. Met een paar tientjes per maand aan partneralimentatie krijg je misschien net de hypotheek rond. Maar, kan jouw ex dat wel betalen?
Alles hangt samen met je wensen en financiële mogelijkheden
Het woningaanbod in jouw prijscategorie is hierbij ook van belang. Wees realistisch. Vaak moet je een stapje terugdoen in vergelijking met wat je gewend bent. Soms is verhuizing naar een andere gemeente onvermijdelijk.
Wees creatief
Er zijn soms alternatieve oplossingen denkbaar. Je hoeft niet meteen een bord in de tuin te zetten. Want er zijn andere mogelijkheden. Misschien kan een familielid bijspringen, waardoor je toch dat ene huis kunt kopen. Of jullie huidige woning blijft nog een paar jaar van jullie samen. Jij blijft achter en je ex vertrekt. Na een aantal jaren neem je het deel van je ex over of jullie verkopen de woning alsnog.
Ga jij scheiden en wil je helderheid rondom je woonwensen? Bel vrijblijvend naar 0172 575807.